Skip to main content

“Wat krom is, trek ik recht”

Gemeente Rotterdam

Met muziek toeslagenjongeren bereiken, inspireren en verbinden om de blik weer op de toekomst te richten.

Duizenden Rotterdamse jongeren zijn getroffen door het toeslagenschandaal. Jongeren die onterecht in armoede opgroeiden. Het heeft uiteraard grote gevolgen voor hen. Schadeloosstellen is onmogelijk. Maar hoe kunnen we ervoor zorgen dat zij toch kansen pakken richting een goede toekomst?
Met die vraag gingen wij samen met onderzoeksbureau New Momentum aan de slag. In opdracht van de Gemeente Rotterdam spraken wij een grote groep jongeren die getroffen zijn door het schandaal. Met onderzoek en uitkomsten van de interviews stelden wij een rapport en advies op. Het doel? De jongeren tools geven om elkaar te helpen.
Een opvallende conclusie uit het rapport is dat een groot deel van de jongeren een enorme drive heeft om anderen te helpen. De jongeren willen er alles aan doen om te voorkomen dat leeftijdsgenoten hetzelfde ondergaan als zij zelf. Anderen helpen werkt therapeutisch voor hen en heeft een enorme positieve impact op de gemeenschap.
Het is een van de kenmerken waardoor we met veel vertrouwen aan de slag gaan met de volgende fase; een pilot. Samen met de jongeren die nu weer toekomstgericht zijn, gaan we edutainment produceren: media die inspireert door middel van entertainment. Hiermee kunnen zij jongeren die er nu slechter voor staan ondersteunen om verder te komen.
Met de jongeren en in samenwerking met Quardin zetten we onze schouders eronder. Zo laten zij zien: tegenslag is niet het einde, maar vaak het begin van iets nieuws. Houd onze socials in de gaten voor updates over de pilot!